Virtual Reality בשנים האחרונות התגלה הפוטנציאל הטמון בשימוש בטכנולוגיית מציאות מדומה (VR) בשלבי ההערכה, הטיפול והשיקום. השימוש במציאות מדומה מציע בדיקה, אימון ותרגול בסביבה מורכבת של שלושה מימדים (D3), אינטראקציות מתוחכמות ותיעוד התפקוד בשלביו השונים של הטיפול. למציאות המדומה יכולת ליצור סביבה שתאפשר למטופל לעסוק במשימות משמעותיות ותכליתיות. הטיפול במציאות מדומה מאפשר שיפור טווחי תנועה, הורדת טונוס, שיפור שיווי משקל וקואורדינציה. השימוש בשיטת טיפול זו מתבצע בפיזיותרפיה ובריפוי בעיסוק למטרת שיפור תפקודים שונים כמו תפקוד ידיים, שיווי משקל, ניידות ועוד.
כמה מהיתרונות הבולטים של מציאות מדומה הם: אפשרות לתרגול משימות בסביבה בטוחה (ללא הסכנות הטמונות בסביבה האמיתית), המטפל יכול להתאים את רמת הקושי למטופל וניתן משוב מיידי. משחק ה- EYE TOY פועל על Play Station 2 , במקור משווק כמשחק מסחרי, אשר מאפשר להגיב לגירויים מדומים שמוצגים על טלוויזיה בעזרת איברי גוף שונים. המשתמש יושב או עומד מול הטלוויזיה כשמצלמה קטנה המוצבת מעל הטלוויזיה, מצלמת אותו ומקרינה את דמותו לתוך הסביבה המדומה. כל דיסק המכיל 12 משחקים שונים שניתן לדרג לפי דרגת קושי, מספק גירוי ויזואלי ושמיעתי ומאפשר עבודה על מרכיבים שונים: כגון עבודה בילטרלית, עבודה על טווחי תנועה, חיזוק שרירים, עבודה על שיווי משקל ויציבה בעמידה, עבודה קוגנטיבית על דימוי גוף, וכיווניות. בהתאם לכך מתאפשרת עבודה עם אוכלוסיות בעלות פגיעות שונות כגון פגיעות נוירולוגיות, פגיעות אורתופדיות, פגיעות ראש ועוד. היתרונות הבולטים של המערכת הם בהנאה ובסיפוק שחווה המטופל ובאפשרויות הרבות שהמערכת מציעה.
המערכת קלה ופשוטה להפעלה ולשימוש, אין צורך בידיעת השפה, ניתן לעבוד איתה בכל מקום (על ידי חיבור המכשיר לטלוויזיה) והיא מוצלחת במיוחד בתהליך שיקומי ארוך, בשל תרומתה לתחושת מסוגלות עצמית (תחושת המטופל כי הוא מתרגל עם משחק מסחרי ולא "אמצעי טיפולי") והיא מעניקה מוטיבציה גבוהה בתהליך השיקומי.
|
|
|